Biografi

Musiker från Portugal och Sverige har enats för att förmedla sina musikala traditioner. Långt ifrån varandra i rymd, med det universiella språket musik, har de hittat nya broar mellan norr och söder. Reportoaren är portugisisk och svensk folkmusik, från fadosånger till polskedanser, framfört av fiol, mandolin, nordisk mandola, munspel och sång. Simon Stålspets, Sérgio Crisóstomo, Liana och Filip Jers heter musikerna.

Musiker

Filip Jers

Filip började studera jazzmusikerutbildningen på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2006 som den första munspelaren där någonsin och beräknar ta sin examen 2009. Han spelar både kromatiskt och diatoniskt munspel. Filip har spelat olika sorters musik men fokuserar först och främst på jazz och folkmusik. Han spelar i många olika, egna och andras, projekt som innehåller allt ifrån jazzstandards, orginallåtar till fri-improvisation.

Han mottog Junior Blues prize i Åmål 2003 och vann priser i Musik Direkt, tävling för unga musiker 2003 och 2004. Filip vann även Danska Munspelsmästerskapen i Odense 2004 och året därpå vann han två prestigefyllda förstapriser; Jazz och Folk/Blues/Rock/Country vid den högt ansedda tävlingen World Harmonica Championships i Trossingen, Tyskland 2005.

Han har framträtt mestadels runt omkring i Sverige sedans 2003 men har även spelat i Norge, Estland, Belgien och Kroatien med olika grupper.

Micaela Vaz

Har gjort en personlig och konstnärlig resa starkt påverkad av sin bror Rui Vaz, musikalisk producent och kompositör och av hans tidig död. Denna resa har leder henne till det traditionella portugisiska Fado sessioner och sedan de steg som en professionell sångerska. Har inbjudits att vara en del av många projekt av konstnärer som Rui Oliveira, Helder Moutinho, belyser föreställningar "Encontro Iberico" (flamenco, Fado och portugisiska traditionell musik), "Fados, en Preto e Branco", "Com que VOZ" och "Cancionário ", namnet på albumet registreras av den portugisiska gitarrist Ricardo Vaz Parreira som bjöd in Micaela att sjunga på den. Har varit på turné i Portugal, Belgien, Tyskland, Sverige, Sydkorea och USA.

Sérgio Crisóstomo

Professionell musiker sedan 1994. Han är violinist, skolad i klassisk musik men genom åren har han skapat sig en förkärlek för folkmusik och anpassar fiolen efter de olika musikstilarna. Han erhöll Gulbenkians musik stipendium under högstadiet och gymnasiet där han studerade fiol. År 2000 var han inbjuden att representera Portugal i folkmusik läger i Bretagne i Frankrike. Sedan 1998 har han dirigerat körer, turnerat i nästan hela Europa och i Kina med olika projekt.

Simon Stålspets

Professionell musiker sedan 1990. Han har turnerat i Sverige och nästan hela Europa med olika band: Svart Kaffe, Kalabra, Lystra och Marsipan. År 1996 erhöll han masterexamen i elgitarr på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och år 2000 masterexamen i komposition vid samma skola. Med Kalabra vann han den internationella folkmusiktävlingen på “Kaustinen folk music festival”. År 1998 fick han Kungliga Musikhögskolans stipendie och år 2000 Stims kompositionsstipendium. Han komponerar modern musik för Kungliga Operakören i Stockholm, Linnékvintetten, Mårten Falk & George Gulyas gitarr duo. Han komponerar även till de olika musikgrupper han deltar i.

Other musicians that cooperate with Stockholm Lisboa Project:

Partners & Sponsors

Här bor vi när vi är i Portugal!